Saturday, September 25, 2010

kita atau mereka (part1)

bismillahir rahmanir raheem. assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera. alhamdulillah rabbilalamin wassolatu wassalamu ala ashrofil anbiyai wal mursalin wa ala alihi wasohbihi ajmain. alhamdulillah syukur kita ke hadrat ilahi keran dengan limpah dan kurnianya kita masih lagi dapat mengecapi nikmat iman dan islam hingga ke hari ini. tuan-tuan dan puan-puan, pagi ini, bukan hanya pagi ini pagi-pagi sbl ini pun, dan mungkin pagi2 akan datang, kita mungkin biasa mendengar perbualan-perbualan sebegini, "anak aku .....", "baju aku....", "barang ni....", "elok la...", cantik jugak...", dan lain-lain, yg mana semua tu menandakan betapa kita telah menerima karunia nikmat allah yg x berbelah bahagi. anak contohnya dikaruniakan kpd kita dan kita mendidik mereka mengikut acuan kita sampailah kita puas hati dengan apa yg kita nak anak kita menjadi. kain baju kita (esp. perempuan laa) kita pilih pelbagai warna corak jenis pilihan yg x sama mcm org len, org len pun x sama mcm kita, yg memberi makna betapa byk pilihan yg kita leh buat samp suma org x sama ngan org len. keta contohnya, walaupun sama model tapi x semestinya sama performance, ada yg kata keta dia lebih hebat coz mekanik tu buboh turbo dan sebagainya. ada yg keta yg dh elok p pebaik lagi jadi la lagi "elok", kononnya, tapi ada yg keta dia selalu meragam dia kata xyah pebaik krn itu yg paling elok. sama la dgn yg pilih baju tadi, ada yg x tau pilih smp dok pilih baju yg sama ja krn dia kata baju tu yg paling elok. sama la yg ada anak, dok kata anak dia la yg paling baguih pasai dapat 5A, 8A, 10A, 20A, 100A. apa-apa pun yang pasti (pada pendapat penulis la), semua itu adalah karunia ALLAH yang wajib kita nikmati dan syukuri.
apa yg penulis nk tarik perhatian pembaca sekalian ialah, beberapa pertanyaan dan inkuiri diri sebagai muhasabah dan insafi diri, iaitulah, adakah kita betul2 merasai apa yg kita nikmati sekarang adalah karunia ALLAH, atau kita merasakan apa yg kita ada sekarang ini ialah semata-mata atas hasil mahsul usaha kita sendiri di masa lampau dan di masa akan datang? mari kita sama-sama renungkan.
1. kita ada anak, pada masa yang sama, berapa ramai lagi saudara-saudara kita yg mahukan anak dan sanggup berhabisan semata-mata untuk mendapat zuriat. yg senang dapat zuriat plak (dgn cara x betul), senang2 je buang lam tong sampah. pengajarannya, kalo dh ada anak sekrang ni, jagalah ia krn sesungguhnya ia adalah amanah ALLAH bukan hak kita. bila sebut amanah ALLAH, kenalah jaga ikut aturan yg ALLAH bagi bukan ikut logik akai saja. apa dia aturan dia? wa ma khalaktul jinna wal insan illa liya'buduun, iaitulah mendidik supaya menghambakan diri dan anak hanya kpd ALLAH iaitu dgn mengerjakan yg makruf dan mencegah yg mungkar. camna? awal sekali kena la bagi ilmu fardhu ain, kedua ilmu fardhu kifayah. check balik kita buat yg mcmana, penulis lebih merasakan kita.....(sori ada iklan sat, to be cont...)

No comments:

Post a Comment