Tuesday, February 9, 2010

Peranan sebenar pendidik

sekarang ni terpikir untuk berkongsi pandangan apakah peranan sebenar pendidik, x kisah la zaman sekarang atau zaman dulu, x kisah la subjek apa pun, x kisah la di mana sekali pun, janji kalau kita sebagai pendidik bergelar cikgu atau guru atau pensyarah, apa sebenarnya peranan kita?

kalau kita mengajar M3 (lama dah x guna keyword ni - utk matematik, x tau dtg dr mana, ckgu dulu d sekolah rendah guna yg ni, follow je laa), zahirnya, peranan kita ialah mengajar pelajar kita bagi pandai M3, kalau mengajar ekonomi, tentulah peranan kita mengajar anak murid kita jadi pandai subjek ekonomi.

tapi, persoalannya cukupkah hanya seqadar itu sahaja?

pada pendapat aku la, bukan setakat itu sahaja peranan pendidik, pendidik juga berperanan memahamkan para pelajar kita tentang agama. maksudnya?
maksudnya mungkin penekanan terhadap fardhu ain juga perlu bagi mengingatkan kepada para pelajar halal/haram sesuatu perkara. Jangan hanya letakkan tanggungjwab memahamkan agama ni ke atas ustaz/ustazah shj, kita pun muslim juga, kan...

xkan dengan mengajar subjek bukan agama, kita dh x perlu pk lg pasal agama, dan telah membenarkan kita untuk melanggar perintah agama.

sama-sama lah kita fikir-fikirkan yea. kcutq.

No comments:

Post a Comment